”Nieuw trainingscentrum uniek in zijn soort”

Het Laatste Nieuws/Brabant-Hageland - 07 Mei 2019

Gisterenmiddag is de eerste steen gelegd van het nieuwe intergemeentelijk trainingscentrum voor lokale politiediensten en andere veiligheidsdiensten van het arrondissement Leuven op het militair domein van Goetsenhoven. Het complex dat op vraag van het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant gebouwd wordt door Interleuven en vanaf de zomer 2020 operationeel zal zijn, vervangt de schietstand bij EcoWerf in Kessel-Lo.

Na de afbraakwerken op het terrein is nu effectief gestart met de nieuwbouw van twee overdekte schietstanden met afstanden van 15 en 5 meter en elk zes schietbanen, dojo-faciliteiten voor zelfverdedigings-en klemtechnieken en wapenstoktrainingen, een leslokaal en een binnen- en buitenruimte voor tactische oefeningen. “Hiermee is dit nieuwe complex uniek in zijn soort want nergens anders in Vlaanderen is dit mogelijk”, aldus Hans Eyssen, voorzitter van Interleuven en het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant.

6 miljoen euro

Het trainingscentrum, dat een kostenplaatje van zes miljoen euro draagt, kan enkel gebruikt worden door de lokale politiezones en andere veiligheidsdiensten uit het arrondissement Leuven, niet door privé-personen dus. De Leuvense politiezone zal de uitbating van het gebouw op zich nemen.

”Als burgemeester ben ik dubbel blij”, reageert Katrien Partyka (CD&V), burgemeester van Tienen. “Onze politiemensen van heel de regio kunnen nu vlakbij op een professionele manier alle nodige bijscholingen volgen. Dat is goed voor hun én onze veiligheid. Daarnaast ben ik heel tevreden dat het militaire domein een eerste invulling krijgt. Ik heb aan de gouverneur gevraagd om te kijken of er nog ruimte nodig kan zijn in het kader van bijvoorbeeld brandweer- of andere opleidingen. Met de aanwezigheid van politie is er dadelijk ook wat meer toezicht op het hele domein. De verloedering van de afgelopen 20 jaar is te betreuren. Er is veel in te halen, maar dit is een eerste stap.”

VANESSA DEKEYZER

Nieuw oefencomplex politie krijgt vorm in Goetsenhoven

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland - 07 Mei 2019

De bouw van het intergemeentelijk oefencomplex van de politie aan het vliegveld van Goetsenhoven is van start gegaan. Verschillende politie- en veiligheidsdiensten kunnen gebruikmaken van de site. Midden 2020 zou het gebruiksklaar moeten zijn.

Onder het goedkeurend oog van politiemensen, brandweerlui en burgemeesters werd de eerste symbolische steen van het nieuwe intergemeentelijke trainingscentrum gelegd. Het centrum komt er in de plaats van de oude schietstand in Leuven. Het project moet een functioneel en architecturaal hoogstandje worden. Het stukje verwilderd gebied krijgt dus een nieuwe inkleding. “Je kon hier goed zien wat de natuur doet als je ze haar gang laat gaan”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Nog voor ik burgemeester was, verzocht het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant Interleuven om de mogelijkheden te onderzoeken voor de oprichting van een nieuw trainingscentrum voor de politie. De keuze viel op dit deel van het vliegveld van Goetsenhoven.”

Uniek in zijn soort

Het complex zal in de eerste plaats gebruikt worden door de korpsen uit het arrondissement Leuven. “Het centrum zal ook openstaan voor andere politie- en veiligheidsdiensten”, zegt de Leuvense korpschef Jean-Paul Mouchaers. “Zo zullen ook de federale politie en de douane hier kunnen trainen, net als onze collega’s uit Limburg en Waals-Brabant.” De korpsen kunnen in het complex terecht om alle aspecten van geweldbeheersing aan te leren en bij te schaven. Zo zijn er de klassieke schietstanden, dojo-faciliteiten voor zelfsverdedigings- en klemtechnieken en wapenstoktrainingen. Er worden ook communicatietechnieken aangeleerd om situaties geweldloos te laten verlopen. Daarnaast zal er een binnen- en buitenruimte zijn voor tactische oefeningen, die men kan aanpassen om verschillende situaties na te bootsen. “Met al deze mogelijkheden is dit complex uniek in zijn soort in Vlaanderen”, zegt Mouchaers. “Als alles volgens plan gaat, zal de site midden 2020 gebruiksklaar zijn.”

Michiel Munten