Minister Van den Heuvel komt op bezoek en brengt mee ... 350 000€ voor onze Getevallei!

Minister pleit voor meer ruimte voor water

Het Laatste Nieuws/Brabant-Hageland - 18 Apr. 2019

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel bracht gisteren op uitnodiging van Tiens Burgemeester Katrien Partyka, zijn vriendin in het dagelijkse leven, een werkbezoek aan het Hageland. De minister kreeg onder meer duiding bij de strategische ontwikkelingsvisie voor de Gete en ging het wachtbekken van Hoksem bekijken.

”In een cartoon had men geopperd dat ik mijn weg niet zou vinden vanuit het ‘verre’ Antwerpen naar het Hageland, maar bij deze is dat dus rechtgezet”, zei minister Van den Heuvel bij de ontvangst in ‘Thuys van Heylissem’ in de Beauduinstraat op een boogscheut van ‘t Schip, waar de Gete stroomt. En dat was meteen ook de rode draad van het werkbezoek van de minister: water. “Het is belangrijk dat water meer ruimte krijgt en dan spreek ik niet alleen over de grote rivieren zoals de Schelde, maar ook de kleinere rivieren zoals de Gete.”

De stad Tienen en de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) werken momenteel aan de opmaak van een visie en bijhorend actieplan voor de Gete in het centrum van Tienen. “De rivier is heel erg geliefd bij de inwoners, maar ook bij het stadsbestuur, vandaar dat we plannen hebben om de aantrekkingskracht hiervan nog te vergroten”, legt burgemeester Partyka uit. “Dat kan met terrassen of bankjes of een wandelpad op vlonders langs het water. Maar we bekijken ook of we de Gete niet terug kunnen openmaken op bepaalde plaatsen, zoals aan ‘t Schip.” De minister vond het project alvast beloftevol klinken. “Een mooi blauw lint door je stad hebben, is een troef. Het brengt ongetwijfeld mensen samen.”

De minister kreeg ook uitleg bij het Strategisch Project Getestreek, dat ook een antwoord wil bieden aan het gewijzigd neerslagpatroon, de huidige en toekomstige gevolgen van wateroverlast en droogte in de Getestreek. Nog meer water was er bij het bezoek aan het wachtbekken van Hoksem (Hoegaarden). De drie wachtbekkens in de Ruilverkaveling Willebringen met een gezamenlijke oppervlakte van 178 hectare kunnen meer dan 15.000 kubieke meter water tijdelijk bergen en vertraagd terug lozen. Hierdoor wordt wateroverlast in de lager gelegen gebieden vermeden. Vlaanderen financierde 75 procent van dit project ten bedrage van 569.242 euro. De gemeenten Bierbeek en Hoegaarden stonden in voor het restbedrag.

Nuttige projecten

Het werkbezoek werd afgesloten in Natuurhuis De Gors in Vissenaken. De minister kreeg een toelichting over de inzet van sociale economie en de vrijwilligersploegen vanuit de Gors, en de rol van de Gors als Landschapscentrum. “Ik heb heel wat mooie en nuttige projecten mogen aanschouwen, die we gedeeltelijk via de Vlaamse overheid al ondersteund hebben en die we in de toekomst zullen blijven steunen.”

VANESSA DEKEYZER

Na het succes in Diest en Leuven: Tienen wil meer water in de stad

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland - 18 Apr. 2019

Naar het voorbeeld van de Demer in Diest en de Dijle in Leuven wil Tienen de Gete een prominentere rol in de binnenstad laten spelen. Ook in de omliggende gemeenten moet de rivier een mooi blauw lint worden.

De Gete moet prominenter aanwezig zijn in de stad en bij uitbreiding in de hele Getevallei. Dat was het uitgangspunt van een bezoek van Koen Van den Heuvel (CD&V), minister van Milieu, Natuur en Landbouw, aan de stad. Hij zakte af naar het Hageland om de Getevallei beter te leren kennen.

Het stadsbestuur wil de Gete meer op de voorgrond brengen. “We hebben het water, de Gete, letterlijk jaren de rug toegekeerd”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “We willen de rivier weer volop bij het stadsbeeld betrekken. Mogelijkheden zijn terrassen met bankjes of vlonders. Dat zijn houten paden, zodat je over het water kan wandelen.”

Mensen samenbrengen

Van den Heuvel heeft oren naar de ideeën. “Ik heb mijn bloemetjeshemd niet aan, maar bij deze is toch bewezen dat Antwerpse ministers ook naar het Hageland komen”, grapt hij. “Water is de draad doorheen het project. Het is als het ware een blauw lint, dat samen met een groen lint voor de natuur en een oranje lint voor recreatie door het Hageland zal lopen. We moeten dus meer ruimte maken voor waterlopen, of dat nu grote rivieren zijn zoals de Schelde of kleine rivieren zoals de Gete. Zulke projecten, zoals de Demer in Diest en de Dijle in Leuven, brengen mensen samen.” In de namiddag trokken de minister en de betrokken burgemeesters het veld in en brachten ze een bezoek aan het stadsrandbos aan de Getestraat, het wachtbekken in Hoksem en het Natuurhuis de Gors in Vissenaken. (mmv)