Tienen - Politie kan verplichte coronatest opleggen bij illegale bijeenkomsten

24-07-2020

De voorbij weken traden stad Tienen en de politiediensten voornamelijk sensibiliserend op. Tienen is momenteel nog niet bij de gemeenten die de alarmfase voor coronabesmettingen bereikten en dat willen we graag zou houden. Daarom is het belangrijk dat de onze inwoners de maatregelen strikt opvolgen. Doen ze dat niet, zullen we strenger optreden.

Voortaan kan de politie naast een corona GAS-boete ook een verplichte coronatest opleggen aan de organisator en aanwezigen van een illegale bijeenkomst waarbij de coronamaatregelen manifest niet worden nageleefd. Mensen die zich niet aan de regels houden spelen met vuur en de algemene volksgezondheid. Dat kunnen we niet toelaten, vandaar deze nieuwe gemeentewet die het toelaat om kordaat te reageren.

Concreet betekent dit dat de politie bij een betrapping op een illegaal (tuin)feestje, een corona GAS-boete uitschrijft van €250 aan de aanwezigen en €750 aan de organisator. Daarnaast kan de politie, via de nieuwe gemeentewet, de aanwezigen een verplichte coronatest opleggen waarvan het bewijs van die test binnen de vijf dagen binnengebracht moet worden op het politiekantoor. Mensen die de test niet laten uitvoeren of geen bewijs binnenbrengen krijgen een bijkomende boete van €160.