Duikteam haalt zeemijn uit water van Vianderdomein

Het Laatste Nieuws/Brabant-Hageland - 24 Mei 2019

Het was een bijzonder zicht gisteren in het Vianderdomein, waar het duikersteam van de brandweerzone Oost Vlaams-Brabant een bijzondere opdracht stond te wachten.

Eind april 2017 kregen twee ‘MK XVII’ mijnen uit WO II na exact 20 jaar een ereplaats op het Vianderdomein. De twee tuigen werden in 1997 naar de Viander gehaald, maar verdwenen een zevental jaar geleden van het domein en kwamen in het stadsmagazijn te liggen. Tienen is peterstad van de Duikers-Ontmijners en vanuit het bestuur wilde men deze mijnen toch weer de eer geven die ze verdienden. En zo stonden deze Britse contactmijnen sinds twee jaar opnieuw te blinken in het Vianderdomein.

”Enige tijd geleden echter merkten we op dat een van de twee mijnen verdwenen was”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Ofwel was die gestolen ofwel was die in het water gevallen, per ongeluk of met opzet. Aangezien het duikteam van de brandweer regelmatig oefeningen doet, vroegen we om eens een oefening te doen in het Vianderdomein om te kijken of de zeemijn gelokaliseerd kon worden.”

”We zijn graag op die vraag in gegaan”, zegt brandweerkapitein Rudi Saboo. “Het is altijd wel fijn om eens in een andere omgeving te kunnen oefenen.”

Binnen de twee minuten was de zee mijn gelokaliseerd. “Qua gewicht is dit object niet meteen zo zwaar, maar door de gaten aan de onderzijde van de mijn, had die zich toch met water kunnen vullen, wat het toch moeilijker maakt om deze enkel met mankracht uit het water te halen.”

En dus kwam de technisch uitvoerende dienst van de stad met de kraan langs om hulp te bieden. Zo kon de mijn al snel opgevist worden en terug op haar vertrouwde plaats opgesteld worden. “We gaan wel kijken of we deze niet beter kunnen verankeren, want het is perfect mogelijk dat die bij hevige wind gewoon in het water gerold is”, aldus Partyka. (VDT)

Oude zeemijn opgevist uit visvijver Vianderdomein

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland - 24 Mei 2019

De brandweer heeft donderdagmorgen een oude zeemijn opgevist aan het Vianderdomein, maar reden tot paniek is er allerminst.

Tienen is de peterstad van de Duikers-Ontmijners en sinds 2017 staan aan de visvijver een paar oude zeemijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Onlangs verdween een - gelukkig ontmanteld - exemplaar, dat om de een of andere reden in het water was terechtgekomen.

“Hoe die net in het water is beland, is moeilijk te zeggen”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Oftewel is de mijn er vanzelf ingerold, na een stevige windstoot, oftewel heeft iemand ze de vijver in geduwd. Om de mijn terug op te duiken, keken we onmiddellijk naar de brandweer, die regelmatig duikoefeningen uitvoert.”

De brandweer van de Tiense kazerne kon de mijn al snel vinden in de vijver en met behulp van de stadsdiensten werd ze uit het water gehaald. De stad zal nu bekijken of de zeemijn in de toekomst beter verankerd kan worden zodat ze niet meteen weer de vijver intuimelt. (mmv)